Hoppa till innehåll
Monica Lingegård

En framtidsdag för järnvägen

Den 20 november var det äntligen dags för branschen att träffas igen under rubriken Järnvägsdagen. Dagen var även denna gång slutsåld och det var inte bara publiken som såg fram emot att träffas – samverkan och samarbete var ett genomgående tema från scenen under dagen. Att få järnvägssystemet att rulla på bästa sätt klarar ingen aktör av ensam och då behöver alla aktörer i branschen samverka.

Redan under inledningen av dagen sattes ramarna av Monica Lingegård, vd SJ och ordförande Tågföretagen, och Björn Asplund, Customer Director Alstom Sverige och ordförande Swedtrain.

− Det är många aktörer i branschen och samarbete är viktigt, sa Björn Asplund.

− Jag tycker att den här dagen borde kallas framtidsdagen, sa Monica Lingegård.

Framtidstemat följde Kristoffer Tamsons, ordförande i Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, upp med när han berättade om arbetet med visionen för järnvägen och färdplan 2050:

− Vi står inför ett vägskäl. Vi har en framtid att bygga.

Kristoffer Tamsons

Framförhållning krävs för att näringslivet ska våga investera

Karin Johansson

Järnvägen är också framtiden för näringslivet, som representerades på plats av bland annat Karin Johansson, vice vd Svenskt Näringsliv, som poängterade hur viktig järnvägsinfrastrukturen är för att näringslivet ska våga satsa och kunna växa. Att det behövs längre framförhållning för att företagen ska känna sig trygga att investera. Men hon lade också till:

−  Det är kanske inte bara pengarna utan genomförandeförmågan som är akilleshälen idag.

Digitaliseringen är redan här

Underhållet av järnvägen har länge varit ett problem, vilket diskuterades i många av programpunkterna med grund i satsningen som regeringen nu gör på järnvägen för att minska underhållsskulden. Vi fick också veta mer om de möjligheter som digitaliseringen av järnvägen ger i syfte att förenkla underhållet, som exempelvis med sensorer på fordonen.

− Det är enkelt att börja då systemen redan finns. Det går att bygga ut successivt. Bit för bit. Vagn för vagn. Vi får nyttan direkt, sa Martin Bäfverfeldt, Railway Technical Director RMD.

Underhåll ur tyskt perspektiv

Oliver Sellnick

Vi fick också ta del av Tysklands strategi för underhåll av banan. Oliver Sellnick, Deutsche Bahn VP European Corridors and Cooperations, var på plats. Han gick igenom processen om hur landet i stort sett stänger ner en hel bana i fem månader i syfte att göra ett grundligt underhåll och inte enbart ersätta enstaka delar. För att resenärer och godset fortsatt ska komma fram använder de sig av omledning, genom att exempelvis minska den regionala trafiken på banan. Till de regionala resenärerna upphandlas ersättningsbussar.  

Branschen uppmanas ”manna upp”

Magnus Wallerå

Sista temat för dagen var kompetensförsörjningen i branschen. Myndigheten för yrkeshögskolans, MYH, senaste områdesanalys av järnvägen visar att vi inte fyller de utbildningsplatser som finns bland järnvägsutbildningarna. Magnus Wallerå, generaldirektör MYH, sa att branschen behöver uppfylla de krav som finns, det vill säga att fylla utbildningarna, tillhandla hålla LIA-platser och se till att de som utbildas kommer i jobb efter utbildningen. Uppfylls inte kraven kan MYH inte fortsätta satsa på yrkesutbildningar för järnvägen.

Under dagen stod också nätverkande i fokus på både på fikor och lunch samt under det avslutande branschminglet. 

Järnvägsdagen arrangeras av Tågföretagen tillsammans med Swedtrain.

Loggor arrangörer och medarrangörer Järnvägsdagen