Hoppa till innehåll
Pierre Sandberg, förbundsdirektör Tågföretagen

Sveriges tjänste­företag förväntar sig resultat från Kristdemokraterna

Kristdemokraterna förvaltar avgörande områden i regeringen, men för att förtjäna väljarnas förtroende 2026 krävs att de visar ledarskap redan nu, skriver företrädare för Almega, Tågföretagen, Vårdföretagarna och Kompetensföretagen i en debattartikel på Altinget den 4 april.

I helgen samlas hundratals kristdemokrater för sina årliga KD-dagar. Med knappt ett och ett halvt år kvar till valet 2026 är det tydligt att fokus ligger på valrörelsen – sakpolitik och kampanjstrategier står på agendan. Samtidigt återstår mycket för partiet att leverera i regeringsställning.

De kristdemokratiska statsråden har nämligen ansvar för några av regeringens tyngsta politikområden. De bär ansvaret för offentlig upphandling, konkurrenslagstiftning och riktningen för välfärdsföretagandet. De ska få fart på bostadsbyggandet, förbättra den svenska infrastrukturen, effektivisera myndigheter och minska regelbördan för Sveriges företagare. Det är inga små uppdrag. Och en sak är säker – Sveriges tjänsteföretag förväntar sig resultat.

För att inspirera de kristdemokratiska statsråden till att öka reformtakten vill vi på Almega lyfta fram tre områden: osund konkurrens från offentlig sektor, infrastruktur och valfrihet i välfärden.

Stoppa osund konkurrens från offentlig sektor

Offentliga aktörer som säljer varor och tjänster på marknaden skapar konkurrensproblem för privata tjänsteföretag. Dagens konkurrensregler är otillräckliga för att åtgärda detta. Det är därför mycket välkommet att en utredning har presenterat förslag på effektivare regler. Det föreslagna regelpaketet innebär viktiga steg för att minska den osunda konkurrensen från offentlig sektor och förbättra företagsklimatet. Regeringen bör gå vidare med dessa förslag.

Den andra delen av utredningsförslaget är dock problematiskt. Konkurrensverket föreslås få långtgående ingripandemöjligheter på marknader som enligt verkets mening har bristande konkurrens. Effekten blir rättsosäkerhet för framgångsrika företag och risk för uteblivna investeringar. Så tänk till och lägg inte krokben för konkurrenskraftiga företag genom att införa detta förslag.

Infrastruktur: Dags för Myndighet X

Svenska myndigheter kan prestera bättre med hjälp av intern konkurrens. Stora myndighetskolosser bör inrätta fristående, interna enheter – Myndighet X – med tydliga mål och stort handlingsutrymme som ifrågasätter och stresstestar verksamheten i syfte att utveckla denna. Som infrastrukturminister Andreas Carlson ofta uttrycker saken: det räcker inte med mer pengar till infrastrukturen, utan det ska också handla om mer infrastruktur för pengarna.

Genom intern konkurrens får vi ett effektivare Trafikverk som ger oss mer infrastruktur för pengarna. Norge har redan visat att det går – med sin modell Nye Veier har de lyckats kapa byggtider och pressa kostnader. Nu är det Sveriges tur.

Välfärden behöver fler aktörer – inte färre

Svensk välfärd står inför dubbla utmaningar: en växande befolkning med ökade behov och en kompetensbrist som hotar kvaliteten i både vård, skola och omsorg. Vi kommer inte att kunna möta dessa utmaningar genom att centralisera eller begränsa antalet aktörer – tvärtom. Vi behöver fler skötsamma företag som vill vara med och bidra. Genom att skapa utvecklade och träffsäkra villkor för privata aktörer stärker vi både valfriheten för individen och kvaliteten och kapaciteten i hela systemet. Privata aktörer är avgörande för att korta Sveriges rekordlånga vårdköer – något Kristdemokraterna dessutom gick till val på. Det är dags att se välfärdsföretag som en del av lösningen. Kristdemokraterna har alla möjligheter att bli den röst som står upp för entreprenörskap, kvalitet och människors rätt att välja.

Kristdemokraterna förvaltar avgörande områden i regeringen, men för att förtjäna väljarnas förtroende 2026 krävs att de visar ledarskap redan nu. Med modiga reformer inom infrastruktur, välfärdsföretagande samt osund konkurrens kan de inte bara förbättra Sverige – utan också visa varför de behövs i nästa regering.

Pierre Sandberg

Förbundsdirektör, Tågföretagen

Fredrik Östbom

Näringspolitisk chef, Almega

Ida Ingerö

Näringspolitisk chef, Vårdföretagarna

Christoffer Nilsson

Näringspolitisk expert, Kompetensföretagen

Ulrica Dyrke

Jurist och näringspolitisk expert, Almega