
Infrastrukturminister från CDU
Nyligen deltog Tågföretagen på KD:s kommundagar i Karlstad med Omtag Svensk Järnväg. Vi hade intressanta dialoger om järnvägens betydelse för konkurrenskraft, tillväxt och klimatomställning. Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) har drivit på välkomna satsningar, som ökad utrullningstakt av ERTMS inklusive medfinansiering av ombordutrustning samt fokus på att återta underhållsskulden. Åtgärderna är viktiga första steg i arbetet med att få till en robust järnväg, även om mer behöver – och måste – göras, till nytta för näringslivs- och samhällsutveckling.
En mer robust järnväg var i fokus när Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana gästade SVT:s 30 minuter och skickade ett tydligt budskap om att järnvägens leverans ska bli bättre samt medgav att Trafikverket inte varit tillräckligt duktiga på att få politiken att inse hur allvarligt det eftersatta underhållet har varit. Skuggan faller här på en lång rad av tidigare regeringar och generaldirektörer, som skjutit på problemet eller inte uppmärksammat det tillräckligt.
Från KD i Sverige till CDU i Tyskland och de nyss avslutade koalitionsförhandlingarna mellan CDU/CSU och socialdemokratiska SPD. För några veckor sedan klubbade förbundsdagen igenom ett gigantiskt paket, inklusive en infrastrukturfond på 500 miljarder euro, innebärande att en utbyggnad av transportinfrastrukturen ska utgöra en hörnsten för den nya regeringens politik. Detta har resulterat i ett färdigt koalitionsavtal som inkluderar stora satsningar på järnvägen för att möta den ökande efterfrågan på transporter, såväl nationellt som internationellt. Så kallad ”planungssicherheit” – planeringssäkerhet – anges som en av drivkrafterna för de ökande satsningarna liksom att säkra genomförandet av de stora renoverings- och utbyggnadsprojekten utmed kapacitetstunga stråk. Förutsättningarna för lönsamhet i godstrafiken inom Deutsche Bahn ska analyseras, banavgifterna ska reformeras och vagnslasten ska stärkas. Signalsystemet ERTMS ska rullas ut nationellt och finansieringen av ombordutrustning finns i blickfånget. En fråga som funnits på bordet under en tid är en tydligare uppdelning mellan infrastrukturförvaltning och tågtrafik, vilket nu ska realiseras.
Av koalitionsavtalet kan utläsas att infrastrukturministern kommer vara kristdemokrat i Tyskland de kommande fyra åren. Det bör därmed finnas goda förutsättningar för att Sverige och Tyskland ska kunna agera samfällt inom infrastrukturområdet till stor nytta för de ökande transportbehoven i norra Europa, inte minst kopplat till öppnandet av Fehmarn Bält-förbindelsen 2029.
Trafikverket om förseningarna: Kan inte säga när tågen kommer gå i tid
2024 nåddes en ny bottennivå vad gäller punktlighet för tågen i Sverige. Trafikverkets mål är att 95 procent av tågen ska gå enligt tabell. Men när det kommer att nås har generaldirektören Roberto Maiorana inget svar på. – Jag skulle vilja att det sker så snabbt som möjligt, säger Maiorana i SVT:s 30 minuter.
Läs artikeln på svt.se
Järnvägsunderhåll i hög hastighet
Stockholms tunnelbana kommer framöver att underhållas med modern höghastighetsslipning (HSG). Genom denna teknik, utvecklad av Vossloh, kan skador på rälsen effektivt avlägsnas, vilket förlänger spårens livslängd och minskar ljudnivån från tågtrafiken.
Läs artikeln på jarnvagar.nu
Wallenberg: Osäkerheten består
– Det vi ser nu är någonting vi aldrig sett tidigare. Det säger Jacob Wallenberg, ordförande för Svenskt Näringsliv, efter dagens möte med regeringen om Donald Trumps tullutspel.
Läs artikeln på svd.se
Kampen mot gnistorna – så ska bränder längs järnvägen förhindras
Det är svårt att undvika bränder längs järnvägen, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket. I början av april stod tågen stilla på grund av kilometerlånga bränder mellan Ockelbo och Kilafors. Trafikverket jobbar på flera sätt för att tågen ska orsaka färre bränder – bland annat genom att försöka byta ut bromsklossarna på vagnarna, och röja mer längs banvallarna. Men det går inte att ställa in godstågen bara för att det är stor brandrisk ute, menar han.
Lyssna på inslaget på sverigesradio.se
Du ska kunna lita på järnvägen – även när vi rustar den för fullt
Nu under påskhelgen och framåt i vår är de flesta arbetena koncentrerade till västra delarna av landet. I mellersta Sverige och i Stockholmstrakten arbetar vi också i spåren med påverkan på resor och transporter som följd. Men även längre norrut händer det saker.
Läs Trafikverkets pressmeddelande
Sveriges tjänsteföretag förväntar sig resultat från Kristdemokraterna
Kristdemokraterna förvaltar avgörande områden i regeringen, men för att förtjäna väljarnas förtroende 2026 krävs att de visar ledarskap redan nu, skriver företrädare för Almega, Tågföretagen, Vårdföretagarna och Kompetensföretagen.
Läs artikeln på altinget.se
Virkesproducent satsar på tåg
Norra Skog flyttar över allt mer av sina virkestransporter från väg till räls.
Läs artikeln på transportnytt.se
Ny YH-utbildning ska lösa brist på underhållsingenjörer
Till hösten startar Nackademin en ny utbildning för att lösa kompetensbristen inom väg- och järnvägsunderhåll.
Läs artikeln på byggindustrin.se
Protrain tar över Holmens virkestransporter
Protrain tar i december över virkestransporterna för Holmen Skog från Green Cargo. Transporterna omfattar 750 000 kubikmeter rundvirke årligen.
Läs artikeln på jarnvagar.nu