Hoppa till innehåll
tåg vid station ovanifrån

Mer om planeringsdirektiven

De planeringsdirektiv som regeringen överlämnade till Trafikverket i förra veckan var ett steg i rätt i riktning men mer behöver – och måste – göras. Sverige förtjänar ett robust och effektivt järnvägssystem, vilket kräver en mängd åtgärder i stort och smått, såväl kortsiktigt som långsiktigt.

Att regeringen efterfrågar mer valuta för infrastrukturpengarna är bra men det gäller också att visa handling, något som Tågföretagen och Innovationsföretagen, lyfte upp i en debattartikel i Altinget. Vi efterlyser tidiga insatser vid underhållsåtgärder och kapacitetsutbyggnad med rätt kompetens och modern teknik som innebär att vi både kan beta av underhållsskulden på tio år och utöka kapaciteten.

Något konkret som saknas i regeringens direktiv är snabbare införande av möjligheten till längre, tyngre och större godståg, åtgärder som stärker industrins konkurrenskraft och skapar ledig kapacitet på järnvägen. Positivt är dock att den så kallade näringslivspotten ska få en fortsättning, men Trafikverket ska föreslå formerna för det. Minst en fördubbling av denna allokeringspott till nytta för näringslivets transporter förefaller rimlig.

En ambitiös och volymmässigt ökande nationell plan är beroende av en långsiktigt hållbar kompetensförsörjning. Bristen på kompetens är idag en stor utmaning och kräver såväl kort- som långsiktiga åtgärder i syfte att möta behoven genomgående i hela systemet – anläggning, underhåll och trafik. Upprustningen av Sveriges civil- och totalförsvar ställer därutöver ytterligare krav på kompetensförsörjningen inom infrastrukturområdet, vilket också behöver beaktas i sammanhanget.

Det nya – och allvarliga – säkerhetspolitiska läget kräver ett robust och effektivt järnvägssystem – vilket genomsyrar stora delar av direktiven. Regeringen har i planeringsdirektiven gett uttryck för att budgetramen för den nationella infrastrukturplanen inte ska omfatta behov av infrastruktur som primärt behövs för att stärka civilt eller militärt försvar. Sådana åtgärder ska bedömas och finansieras i särskild ordning och ska därför inte ingå i förslaget till nationell plan.

Helt klart är att ett väl fungerande järnvägssystem behövs alldeles oavsett säkerhetsläge. Med ett eftersatt underhåll och begränsade möjligheter till omledning av tåg behövs ett helhetsperspektiv både för civila och militära syften. Och det behövs nu.

Du kommer väl på Train & Rail 6–8 maj?

Train & Rail är en mötesplats för järnvägsbranschen – skapad av branschen. Det är andra gången vi möts på Stockholmsmässan i Älvsjö för att möta utställare och ta del av ett intressant seminarieprogram. Den 8 maj är det fokus på framtidens medarbetare och bland annat är Järnvägsjobb på plats för att prata järnvägsutbildningar. Läs mer och boka din biljett

Medielänkar vecka 13

Vi kan beta av underhållsskulden på tio år

Dessvärre innebär den befintliga inriktningen i infrastrukturpropositionen och direktiven att mindre än 15 procent av underhållsskulden kommer att betas av. Det är en alldeles för låg ambition när bristerna är stora och akuta. Det skriver Joakim Borelius och Gustaf Engstrand, näringspolitiska chefer på Innovationsföretagen och Tågföretagen.
Läs artikeln på altinget.se

Klimatomställningen kräver större satsningar på kollektivtrafiken

För att fler ska skippa bilen krävs fler åtgärder som skapar en ännu mer attraktiv kollektivtrafik på väg och spår. Det menar Johan Wadman, Svensk Kollektivtrafik, Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, och Pierre Sandberg, Tågföretagen.
Läs artikeln på altinget.se

Ledare: Varför ska svenska politiker vara sämre än tyska?

Låna gärna 300 miljarder till försvaret – men gör det ordentligt.
Läs artikeln på dn.se

Trafikverket skyndar på nytt fyrspår genom Lund

Trafikverket skyndar på utbyggnaden av två helt nya spår längs Södra stambanan genom att dela byggsträckan Lund –Hässleholm i två delar. – Vi återanvänder gammalt material för att tidigarelägga sträckan Klostergården– Lund C– Stångby, säger Trafikverkets regionchef Anna Wildt-Persson.
Läs artikeln på sydsvenskan.se

Stockholm-Oslo på under tre timmar kan bli verklighet med OPS och lån

Nästan alla som reser mellan Stockholm och Oslo flyger. Och den som reser mellan Örebro och Karlstad gör det inte heller med lätthet. Med alternativa finansieringslösningar vill Oslo-Sthlm 2.55 jobba proaktivt för att få till en bättre lösning.
Läs artikeln på byggindustrin.se

Det behövs fler kvinnor inom järnvägen

Internationella kvinnodagen fyllde som vanligt sociala media och nyhetssidor med hyllningar och fina ord om goda intentioner. Men vad gör järnvägsbranschen resten av året för att öka jämställdheten? Hur lockar vi kvinnor till denna extremt mansdominerande värld? Förutom små enkla konkreta steg, som att införa gratis mensskydd på toaletter, som jag sett här och var, tycker jag att det ekar tomt. Alldeles för tomt.
Läs artikeln på jarnvagar.nu

Så jobbar Inlandsbanan mot megainvesteringen

Över hundra mil järnväg, en tiondel av det svenska järnvägsnätet, ska totalupprustas – 11,5 miljarder ska hittas med hjälp av alternativ finansiering. Efter träffar med branschen har Inlandsbanan AB tagit stora kliv framåt. Men många pusselbitar återstår.
Läs artikeln på byggindustrin.se