
Klimatomställningen kräver större satsningar på kollektivtrafiken
För att fler ska skippa bilen krävs fler åtgärder som skapar en ännu mer attraktiv kollektivtrafik på väg och spår. Det menar Johan Wadman, Svensk kollektivtrafik, Anna Grönlund, Sveriges bussföretag, och Pierre Sandberg, Tågföretagen, i en debattartikel på altinget.se.
I OECD:s granskning av Sveriges arbete med klimatmålen påpekas hur kollektivtrafiken kan vara ett effektivt verktyg för att bidra till minskade utsläpp från transportsektorn. Vi, som representerar större delen av kollektivtrafiksektorn i Sverige, kan bara hålla med. Vi har flera konkreta förslag för att minska klimatutsläppen.
Det har varit stort fokus i medierna på att Sverige riskerar att inte nå klimatmålen, men mindre fokus på OECD:s viktiga rekommendationer. En av rekommendationerna för att minska utsläppen från transportsektorn är att stärka kollektivtrafiken och öka elektrifieringen.
Vi delar OECD:s analys av kollektivtrafikens viktiga roll, och dess outnyttjade potential för större utsläppningsminskningar.
I rapporten påpekas hur riksdagen valde att backa från förslaget om ett färdmedelsneutralt reseavdrag, vilket hade skapat ekonomiska incitament för ett ökat kollektivt resande. Dessutom har stadsmiljöavtalen, för att främja hållbara stadsmiljöer, fasats ut.
Vi delar OECD:s analys av kollektivtrafikens viktiga roll, och dess outnyttjade potential för större utsläppningsminskningar. I branschen arbetar vi gemensamt mot målet att fyra av tio motoriserade resor ska vara kollektiva till 2030. För att nå dit krävs att vi på nationell nivå har ett tydligt fokus på att genomföra åtgärder som skapar en ännu mer attraktiv kollektivtrafik på väg och spår.
Tre mycket effektiva åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser är:
- att ta bort förmånsbeskattningen på periodkort i kollektivtrafiken, för att ge både arbetsgivare och anställda incitament att välja att resa klimatsmart tillsammans
- att införa en färdmedelsneutral skattereduktion
- och att prioritera kollektivtrafiken i våra städer genom att bland annat anlägga busskörfält och signalprioritera kollektivtrafiken, så att den kollektiva resan blir mest attraktiv. Då lämnas utrymme på vägar och gator för de som av olika skäl måste välja andra resealternativ.
Med rätt förutsättningar är kollektivtrafiken en av nycklarna till att Sverige ska nå klimatmålen. Då krävs det en politisk vilja på nationell nivå, över partigränserna, för att det ska bli möjligt. Men reformerna brådskar, 2030 är mindre än fem år bort.
Pierre Sandberg, förbundsdirektör Tågföretagen
Johan Wadman, vd Svensk Kollektivtrafik
Anna Grönlund, branschchef och vice vd Sveriges Bussföretag, ordförande passageraravdelningen IRU