Hoppa till innehåll

Fler tågoperatörer som visade ett initialt intresse för affären valde att inte heller lägga ett anbud. Denna obalanserade riskfördelning, som kan innebära att operatörer får ta ekonomiskt ansvar för situationer som de saknar rådighet över, är en av flera delar i tågtrafikavtalen som behöver – och måste – utvecklas.

Tågföretagen har lyft fram denna problematik under flera år och detta på väl utredda grunder. Åtminstone dessa tre egenskaper behöver förbättras i kommande upphandlingar och i avtal:

  • En rimlig riskfördelning – det vill säga att den part som har rådighet ett förhållande också bär riskerna för detta. Detta bidrar också till förutsägbarhet.
  • Att beställare och utförare utarbetar gemensamma mål, helst tillsammans med Trafikverket.
  • Att relationen aktörerna emellan ska präglas av partnerskap – det vill säga att lösa uppkommande utmaningar under avtalsperioden tillsammans.

Kollektivtrafik, påbörjat ett gemensamt arbete för att ta nästa steg mot denna riktning och se över avtalens utformning och innehåll. Genom att skapa rimliga förutsättningar för tågoperatörer och tillsammans ta sig an utmaningarna kan vi uppnå ett gemensamt mål – att resenärer och kunder får  tillgång till en pålitlig kollektivtrafik på järnväg. 

I torsdags växlade Tågföretagen yrkanden med fackförbunden Seko, SRAT, ST och Sveriges ingenjörer för branschavtalet Spårtrafik. I och med det har 2025-års avtalsrörelse startat för Tågföretagen.  Den 10 mars växlar vi yrkanden för branschavtalet Järnvägsinfrastruktur.

Medielänkar vecka 8

Upphandlingsdramatik hos SL: Pendeltågsupphandling avbryts

Den pågående upphandlingen av pendeltågstrafiken i Storstockholm avbryts. Det beslutade trafiknämnden i Region Stockholm på onsdagen. Anledningen till att upphandlingen avbryts är att SL bara har fått in ett enda anbud på trafiken. Det begränsar enligt SL möjligheterna att göra en jämförande bedömning och säkerställa bästa möjliga affärsmässiga villkor.
Läs artikeln på bussmagasinet.se

Stöd till tågföretagen när EU skärper kraven – ”Rimligt”

När tågoperatörerna växlar om för att möta EU:s nya krav kommer staten att gå in och medfinansiera. Beskedet välkomnas av branschen. ”Det är något vi har argumenterat för i många år”, säger Pierre Sandberg på Tågföretagen till TN.
Läs artikeln på tn.se

Nytt signalsystem till tågen – men blir signalfelen färre?

Regeringen lägger miljarder på statligt stöd för att byta signalsystemet i den svenska järnvägen. Men blir signalfelen och förseningarna färre nu, som regeringen hoppas? Hör Gustaf Engstrand, näringspolitisk chef vid branschorganisationen Tågföretagen.
Lyssna på inslaget på sverigesradio.se

Signalsystemsstöd tas fram – ska finansieras inom nationell plan

Samtidigt som Trafikverket ska öka takten i utbyggnaden av ERTMS, vill regeringen nu också se att ett stöd till ombordutrustningen tas fram.
Läs artikeln på altinget.se

Satsning på nytt signalsystem ska minska förseningarna i tågtrafiken

Den svenska järnvägen står inför stora utmaningar med ett gammalt signalsystem. EU har bestämt att det nya gemensamma signalsystemet ERTMS ska införas, men utbyggnaden har gått trögt. Regeringen har redan lovat mer pengar för att få det på plats och öppnar nu också för stöd till tågbolagen då det krävs ny utrustning ombord på tågen för att det ska fungera. ”Signalfel ska vara en fråga för historien”, säger infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD).
Lyssna på inslaget på sverigesradio.se

En omodern och bakåtsträvande transportpolitik

En rad beslut från regeringen leder nu till att utsläppen från transporterna ökar och vårt beroende av fossilbilen cementeras. Men en klar majoritet av svenskarna, 73 procent, tycker att det är viktigt att politikerna minskar vårt beroende av bil enligt en ny undersökning, skriver Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen och Karin Lexen, generalsekreterare Naturskyddsföreningen. 
Läs artikeln på di.se

Rekordmånad för järnvägsvolymer i Göteborgs containerterminal

Järnvägsåret 2025 har inletts med historiskt höga volymer på APM Terminals Gothenburg. Under januari hanterades 22 143 containrar via järnväg, vilket markerar den volymstarkaste månaden i terminalens historia. Detta motsvarar en ökning med 30 procent jämfört med samma period föregående år.
Läs artikeln på jarnvagsnyheter.se

Svantorp om nya uppdraget: Jag måste läsa på

Östergötlands nya landshövding har de senaste åren fördjupats sig i trafikpolitiken, och gläds över att spadtaget tagits för Ostlänken. Och även om utbildningsfrågorna inte står i fokus för länsstyrelsens arbete, ser tidigare utskottsordföranden flera områden där sakkunskaperna kan komma till bruk.
Läs artikeln på altinget.se