Hoppa till innehåll

Några av revideringarna sker med anledning av införandet av system E. Man har velat skapa mer utrymme för reflektion och repetition av teoriavsnitt, förbättra viktiga kunskaper inom järnvägens regelverk och arbeta för implementering av simulatoranvändning. Revideringen ska också skapa en mer rättvis bild över hur mycket praktik som eleverna fått under utbildningen.

De genomförda förändringarna innebär rent praktiskt att vissa ämnen fördelas om för ett bättre pedagogiskt flöde samt att två nya ämnen lyfts in i utbildningsplanen: System E och Simulatorövning särfall.

En effekt av den nya utbildningsplanen är att antalet LIA-veckor minskar. Enligt den riskbedömning som har genomförts innebär detta inte att nuvarande LIA är för lång, utan snarare att en del av den praktiska utbildningen i stället läggs på företaget som anställer eleven. På så vis ökar man de teoretiska kunskaperna och möjliggör mer operatörsspecifik utbildning utifrån både järnvägsföretagens behov och elevernas förutsättningar. Utbildningens längd på 44 veckor påverkas inte.

Utbildningsrådet är en expertgrupp bestående av utbildningsanordnare och järnvägsföretag och har i uppdrag att förvalta och utveckla lokförarutbildningen.