Hoppa till innehåll
tågvärd framför öppna tågdörrar

Kompetens är en av branschens viktigaste frågor

Det finns det en oro att kompetensbristen påverkar förutsättningarna att färdigställa järnvägsinvesteringar. Även den över tid ökade efterfrågan på järnvägstransporter kommer kräva mer kompetens. Kompetens är en branschens viktigaste frågor. Det skriver Myndigheten för yrkeshögskolans, MYH, i sin områdesanalys över järnvägsbranschen.

Järnvägsbranschens har ett brett kompetensbehov och stora utmaningar. Trots att järnvägssektorn erbjuder viktiga utbildningar som leder till jobb, har många skolor svårt att fylla utbildningsplatserna.

Branschen behöver inte bara lokförare, utan också järnvägsingenjörer, signaltekniker och tågtekniker, med flera. Statistik visar att nästan alla som utbildar sig inom dessa områden får jobb snabbt, men utbildningsplatser står ändå tomma. Det finns en oro för att kompetensbristen kan försena viktiga järnvägsinvesteringar, trots att fler lokförare utbildas än någonsin tidigare. Myndigheten menar att lösningen inte är fler utbildningar, utan att fler personer söker och slutför de befintliga utbildningarna.

Branschen arbetar aktivt med utbildningar och attraktivitet

Att stärka branschens attraktivitet och belysa järnvägssektorns möjligheter är viktigt. Faktorer så som anställningstrygghet och goda utvecklingsmöjligheter är två av många fördelar med järnvägsbranschen. Att kvalitetssäkra utbildningar och skapa goda förutsättningar för att alla som börjar i branschen att få likvärdig utbildning jobba bland annat Järnvägscollege med.