Hoppa till innehåll
bild från järnvägsdagen 2024

Hur ser framtiden ut för järnvägen?

Järnvägen är transportsystemets ryggrad och infrastrukturen är viktig för svenskt näringsliv och Sveriges tillväxt. Företagen behöver veta att infrastrukturen finns på plats när de är redo att investera. Medborgarna är beroende av järnvägen för att ta sig till jobbet och kunna tjäna sitt uppehälle.

I år djupdyker vi i de faktorer som formar järnvägen och vi får ta del av rapporter, analyser och inspirerande exempel.

De fyra områden vi tillsammans kommer utforska under dagen är

Järnvägsinvesteringar driver ekonomisk tillväxt och regional utveckling

  • Vi sätter fokus på infrastrukturens betydelse för näringslivet och Sveriges tillväxt. Idag begränsas den svenska industrins expansion av bristande kapacitet på järnvägen. Företag avstår från att göra ytterligare investeringar när deras transportbehov inte kan säkras. Hur kan vi komma till rätta med detta? 

Vad kan vi göra för att få underhållet att fungera bättre?

  • Trafikverket ska påbörja arbetet med att åtgärda underhållsskulden, bland annat på Västra Stambanan. Kan smarta upphandlingar av metoder och maskiner som tar minsta möjliga tid i spår, sekvensering av planering av åtgärder som optimerar omledning av trafiken under pågående arbete vara en del av framtidens lösning? Vi får bland annat lyssna på hur Tyskland löser problemen kring stora banarbeten. Trafikverket är också på plats för att prata om förbättringar av underhållet. 

Det digitala järnvägssystemets framtid

  • Samhällets digitalisering påverkar också järnvägen. Det finns många områden där utvecklingen går snabbt. Det gäller fordon, signalsystem som ERTMS, underhållsteknik, datadelning, med mera. Vi får en uppdatering om ERTMS-utrullningen, utforskar digitaliseringens möjligheter och diskuterar erfarenheter inom datadelning.  

Järnvägens kompetensbehov

  • Kompetensbristen är något som har varit på agendan under lång tid och blir allt mer påtaglig. Hur ser utvecklingen ut framåt för branschen och hur tacklar olika företag inom järnvägsbranschen kompetensförsörjningens utmaningar?

Klicka här för att se programmet i sin helhet. Vi kommer uppdatera programmet med nya talare löpande. 

Moderator för Järnvägsdagen är Frida Zetterström.

Tid

Den 20 november klockan 9.00-17.00 med efterföljande branschmingel. Registreringen öppnar klockan 8.30. Branschminglet avsluts klockan 18.00.

Plats

Sergel Hub, Sveavägen 10A i Stockholm. 

Anmälan

Dagen bjuder på insikter, inspiration och diskussion med kollegor i branschen. Vi avslutar dagen som vanligt med ett branschmingel. 

Pris

Early bird-priser (först till kvarn):
Medlemmar i Swedtrain och Tågföretagen: 1 990 kr exkl moms
Övriga: 3 590 kr exkl moms 

Ordinarie pris:
Medlemmar i Swedtrain och Tågföretagen: 2 300 kr exkl moms
Övriga: 4 300 exkl moms

Om Järnvägsdagen

Järnvägsdagen är en årlig konferens med över 200 deltagare, där branschen diskuterar möjligheter med politik, myndigheter och näringslivet.

Järnvägsdagen arrangeras av Swedtrain och Tågföretagen.

Loggor arrangörer och medarrangörer Järnvägsdagen