Hur påverkas företagen av covid-19? Och vad innebär det att staten tar över sjuklöneansvaret? Här hittar du som arbetsgivare vanliga frågor och svar om covid-19.
Hur påverkas Tågföretagens medlemsföretag av covid-19?
Covid-19 drabbar människor i hela landet. Även om man inte insjuknar av viruset, kan det finnas skäl till att man inte kan vara på sin arbetsplats. Därför har covid-19 en stor påverkan på hela det svenska näringslivet. Persontrafiken i Sverige påverkas i hög grad. Biljettförsäljningen och resandet har i princip upphört. Godstrafiken går som normalt, men påverkas också av sjukskrivningar.
Vi välkomnar regeringens åtgärder hittills för att dämpa effekterna som företagen redan nu upplever och vi räknar med att regeringen vidtar alla åtgärder som krävs för att hindra både kort- och långsiktiga följder av covid-19 på hela det svenska samhället.
Hur många av Tågföretagens medlemsföretag är drabbade?
Covid-19 drabbar enskilda människor, företag och hela samhället. Det inkluderar alla våra medlemsföretag.
Vad gör man som arbetsgivare om en av medarbetarna är smittad?
Det är viktigt att följa myndigheternas råd. En medarbetare som är smittad, eller känner sig sjuk, ska inte komma in till arbetsplatsen. Som arbetsgivare är det också viktigt att få en överblick av vilka andra anställda som kan ha träffat medarbetaren i anslutning till att hen insjuknade och informera de berörda. Ur ett arbetsmiljöperspektiv ska arbetsgivaren också göra en bedömning av om lokalerna behöver städas för att minimera risk för smittspridning.
Vad innebär det slopade karensavdraget?
Det innebär att staten betalar ut sjukpenning från den första dagen som en medarbetare är sjuk. Genom att få sjukpenning från den första dagen hoppas man kunna minska smittspridningen och belastningen på sjukvården. Som arbetsgivare göra du fortsättningsvis karensavdrag den första dagen, men den berörda medarbetaren kan nu söka ersättning för detta från Försäkringskassan i efterhand. Här informerar Försäkringskassan om vad som gäller för arbetsgivare
Vad innebär det att staten tar över sjuklöneansvaret?
Det innebär att staten tar kostnaden för sjuklönekostnader från 1 april till 31 maj.
Kan man varsla anställda med anledning av covid-19?
Såväl enskilda personer som företag drabbas väldigt hårt av spridningen av covid-19. Om de ekonomiska konsekvenserna för ett företag blir så svåra att intäkterna och/eller efterfrågan snabbt faller, gäller samma arbetsrättsliga lagstiftning om varsel om uppsägningar nu som tidigare. Tågföretagen jobbar just nu aktivt med att se över hur våra medlemsföretag inte ska behöva hamna i en varselsituation.
Vad innebär korttidspermittering?
Korttidsarbete innebär att en arbetstagare tillfälligt går ner i arbetstid och lön. Kostnaden delas av arbetstagare, arbetsgivare och staten. Kraven för korttidsarbete är bland annat att det ska finnas stöd för det i kollektivavtal. Centralt avtal om korttidsarbete har tecknats mellan Tågföretagen och våra fackliga motparter. För att kunna använda möjligheten till korttidsarbete och få ekonomiskt stöd behöver även lokalt avtal träffas ute på arbetsplatsen med de lokala fackliga organisationerna, mall för sådant avtal finns i Arbetsgivarguiden. Följ gärna steg-för-steg-guiden i Arbetsgivarguiden så får du all information du behöver
Till skillnad från vad som gällt i de tidigare reglerna för korttidsarbete, innebär det nya systemet att en arbetsgivare kan beviljas stöd med hänsyn till förhållandena hos den enskilda arbetsgivaren. Ansökan görs hos Tillväxtverket. Ansökningar tas emot från och med den 7 april, men de nya bestämmelserna skall tillämpas från och med den 16 mars 2020. Information om uppställda krav på finns på Tillväxtverkets webbplats. Du hittar redan nu svar på de vanligaste frågorna och svaren kring detta system bakom inloggningen i Arbetsgivarguiden.
Kan företag genomföra bolagsstämmor nu när sammankomster med över 500 personer stoppas?
En brett företrädd uppfattning är att bolagsstämmor inte träffas av regeringens förordning som tillsvidare förbjuder arrangemang av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare, såvida inte allmänheten bjudits in till stämman. I förordningen finns inte någon uttrycklig skrivning om att bolagsstämmor faller utanför förbudet, men en bolagsstämma bedöms inte vara allmän. Inför sammankomster med färre än 500 deltagare rekommenderar Folkhälsomyndigheten att arrangören gör en riskbedömning enligt den modell som finns på myndighetens webbplats